Kovács Magda-díj 2016

2016. június 30-án került átadásra a Gábor Dénes Főiskola egyik alapítója, az LSI Informatikai Oktatóközpont által alapított, és a GDF első főigazgatójáról elnevezett Kovács Magda-díj.
 
A díjat összesen 5 pályamunka nyerte el, melyet 6 fő, Bakos Zoltán, Félegyházi Tamás, Frankó Tamás, Kimmel Gábor, Kovács János, Nagy Tamás hallgató vehetett át az LSI főigazgatójától, dr. Tótszöllősy Gézától.
A díjazottaknak ezúton gratulálunk!

Az LSI a Kovács Magda-díjjal az informatika területén elért kimagasló tanulmányi eredményeket, az informatikai alkalmazások során tanúsított kreatív hozzáállást, valamint a gyakorlati megvalósítást kívánja jutalmazni.  A díjra pályázni lehet, és évente egy alkalommal kerül kiosztásra a legjobb öt pályázó számára. 

A diákok a mostani pályázatra benyújtott munkákat június 30-án mutatták be a 7 tagú zsűri előtt. A zsűriben az LSI illetve a GDF delegáltjai foglaltak helyet. A prezentációkat a zsűri több szempont alapján pontozta. Figyelembe vették a dolgozat témáját, a téma feldolgozásának színvonalát, az előadó felkészültségét, stílusát, stb.

A bemutatók és a díjkiosztás is jó hangulatú volt, a díj alapítói jövőre is várják a pályázókat.

 

A Kovács Magda Díj 2015/2016 évi nyertes pályázatai

Az LSI Alapítvány által finanszírozott, a Gábor Dénes Főiskolán kiírt Kovács Magda Díj nevű hallgatói innovációs versenyre 10 pályaművet adtak be, közülük öt pályamű kapott pénzjutalmat: a főiskola egy félévnyi díjának megfelelő összeget.

 

3D látványterv drón felvételű környezetben

Az első helyezett Kovács János lett a benyújtott „3D látványterv drón felvételű környezetben” című dolgozatával. Egy valódi építészmérnöki tervezési feladatra készített megoldást: ahhoz, hogy a megrendelő dönteni tudjon a különböző épület változatok és az építési területen az épület helyének megválasztási lehetőségei között, a megrendelő látni szeretné, hogy fog majd kinézni, hogyan illeszkedik majd a környzetébe ha elkészül. Ehhez a táj egy részletét és annak látványát kellett digitalizálni. A talajon elhelyezett referencia mérési pontok adták meg az alapadatokat a 4K tévékamerás drónnal készült videofelvétel digitalizálására, az építészeti tervező szoftver számára a talaj domborzatát követő modell megalkotására.

 

 

A valódi telek felett keringő drónnal felvett videokép alapján modellezett domborzatra és tájba illesztett virtuális ház képe. Vegyük észre a terasz két sarka mellett látható színes hengereket: ezek a légifelvétel előtt az üres telekre, a földre letett vizesvödrök mint referencia mérési pontok megjelenítései.

Forrás: Kovács János „3D látványterv drón felvételű környezetben” bemutató előadása, Kovács Magda-díj pályamű.

 

Léptetőmotor vezérlése mikroszámítógéppel

Második helyezett lett a Frankó Tamás által benyújtott " Léptetőmotorvezérlés” című dolgozat. Ebben egy L298N motorvezérlő modullal és Arduino Pro Minivel egykártyás mikroszámítógéppel megvalósított, lakásba beépíthető elektromos redőnyszerkezet működő modelljét mutatta be. Ez tulajdonképpen a gépjárműiparban is használatos Arduino mikroszámítógépre alapozott IoT-eszköz alapverziója.

A léptetőmotor vezérlés működő modellje. Balról jobbra: a mikroszámítógép programozását lehetővé tevő jelillesztő a program letöltéséhez, a modellező panel, a mikroszámítógép és a léptetőmotor. A DC tápegység nem látható.

Forrás: Frankó Tamás: " Léptetőmotorvezérlés”, Kovács Magda-díj pályamű.

 

 

Virtuális szobaöltöztetés kiválasztható függöny, szőnyeg és bútorhuzat textíliákkal

Harmadik helyezett lett a Bakos Zoltán és Félegyházi Tamás Gábor hallgatók által benyújtott "A Pávaszem bútoröltöztető projekt" című dolgozat. Ebben a textil nagykereskedelemmel foglalkozó Minarat 2000 Kft. által megrendelt, a webáruházukban valós időben megjelenő szoba textíliákkal „felöltöztetésének” megvalósítását ismertették. Pontosabban, néhány megadott bútorzatú lakószobát kellett egy mintázat és színválaszték katalógus alapján kiválasztott szőnyeg, bútorhuzat, függöny és tapéta használatával „felöltöztetni”. Mindezt úgy kellett 3D-ben megjeleníteni, hogy a szobabelső a böngésző előtt ülő leendő vásárló által újabb és újabb textília kombinációk kiválasztásával más és más legyen, és mindez valós időben körbenézhető legyen. Azaz a megrendelő saját szemével láthassa a különböző textúrák, színek, minták együttes hatását a virtuális szobára.

A bútoröltöztető alkalmazás már elkészült egyik képernyőképe a webáruházból.

Forrás: Bakos Zoltán és Félegyházi Tamás Gábor: "A Pávaszem bútoröltöztető”, Kovács Magda-díj pályamű.

http://pavaszem.hu/index.php?route=product/category&path=25_59.

(megjelenítése Firefoxra optimalizált)

 

 

Egyedi elektronikai alkatrész raktári rendszer

Negyedik helyezett lett a Kimmel Gábor által benyújtott " GanzInv – Egyedi igényeket kielégítő elektronikai alkatrész nyilvántartó rendszer" című dolgozat. Ebben az 1984 óta működő Ganz Ifjúsági Műhely elektronikai barkácsoló és modellező kör legalább 20 évet átfogó életkor tartományú elektonikai alkatrész gyűjteményének katalogizálásának elvégzéséről szól a pályamű. Nyilt forráskódú szoftverrel, PHP/MySQL eszközzel mintegy két hét alatt készült el a dobozok, zacskók, dossziék tartalmait feltáró webes elérhetőségű adatbázis. Ez minden szoftvertervezési iskolai módszert felrúgó, one-man-show agilis módszertan volt. Persze, a user interface még javítandó.

 

A GanzInv raktárnyilvántartó rendszer egyik adatlapja.

Forrás: Kimmel Gábor: " GanzInv – Egyedi igényeket kielégítő elektronikai alkatrész nyilvántartó rendszer" pályamű.

 

A Phaisztosz-korongot bemutató videoklip elkészítése

Ötödik helyezett lett a Nagy Tamás Lajos által benyújtott " Kulturális kincseink
szemléltetése CG technika segítségével - A Phaisztosz-korong videójának elkészítése

" című dolgozat. Ebben a Kréta szigetén mintegy 100 évvel ezelőtt talált, kb. 17 cm átmérőjű égetett agyag korong mindkét képírásos felületéről készült fényképek alapján digitaliizált térbeli test videoklip jellegű, forgó megjelenítését végző munkafolyamatot ismerhetjük meg. A korabeli környezetben történő megjelenítést digitálisan felépített oszlopcsarnok környezet teszi hitelesebbé. A kész animációt anaglif ábrázolásban lehetett megnézni (vörös-cián színszűrős szemüveggel).

 

A Phaisztosz-Korong égetett agyag felülete és a képírás vonalas ábrázolása

Forrás: Nagy Tamás Lajos: " Kulturális kincseink szemléltetése CG technika segítségével - A Phaisztosz-korong videójának elkészítése” pályamű.

A video megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=QN9qyISyNd0&index=1&list=PL2QDp7b5mqHBbKGCMEPe1ZjtOCU0HpSrD