Általános munkavédelmi tananyag számítógép mellett munkát végzők számára

DÍJMENTESEN hozzáférhető online informatikai munkavédelemi tananyag (OMMF-2011-P-0089)
Közép- és felsőoktatásban dolgozó tanárok számára

A munkavédelem komplex oktatása nem kap helyet az általános képzésben, holott a későbbi pályaorientáció, illetve munkavégzés szempontjából a jelentősége nyilvánvaló. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb oktatási intézmény nem rendelkezik megfelelő oktatási kapacitással (órakeret, képzett előadó, demonstrációs eszközök stb.) a munkavédelmi felkészítésre. Közép- és felsőoktatásban dolgozó pedagógusoknak kívánunk segítséget nyújtani interaktív e-learning tananyagunkkal. A tananyagot az LSI Informatikai Oktatóközpont fejlesztette ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség támogatásával.

A tananyag célja az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek megismertetése, továbbá a munkavédelmi tevékenység szabályozásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek átadása a közép- és felsőoktatásban.
Az érdeklődők a tantárgy keretében olyan ismeretekhez jutnak, amely a szervezetten munkát végző ember egészségének, testi épségének, munkaképességének megóvását, védelmét szolgálják a számítógépes munkakörnyezetben.

A tananyag szintetizált ismeretrendszert nyújt, és ugyanakkor szemléletet is kíván formálni az egészségesebb munkakörnyezet és munkatevékenységek kialakításának, valamint a hatékonyabb munkavégzés és a munkateljesítmény fokozásának érdekében. A Munkavédelem törvényileg szabályozott szakmaterület, az Ergonómiának részrendszere, míg az Ergonómiai ismeretek alkalmazása nélkül nincs komfortos, „embernek való” munkahely- és munkatevékenység-tervezés és kialakítás.


A tananyag jellemzői

Az informatikai munkavédelem tananyag böngészőben futó e-learning alkalmazás, amely a tartalom önálló elsajátítását is támogatja. Működtetéséhez számítógép és internet elérés szükséges. A tartalom prezentációja vázlatok és segédanyagok segítségével történik. Az egyes weboldalakon megjelenő tartalomegységekhez hangzóanyag (az előadások szövege) kapcsolódik, ez meghallgatható. Az elsajátítást interaktív gyakorló feladatok és ellenőrző tesztek támogatják. A tananyag fontos eleme a korosztály számára kialakított vizuális környezet (illusztrációk és rajz-animáció), mely a fontosabb elemeket emeli ki.

Az LSI Informatikai Oktatóközpont által fejlesztett, és az OMMF számára delegáltan telepített Webulo alkalmazásban futtatható, illetve SCORM szabvány alapján exportálható és más keretrendszerbe illeszthető. A támogatás használatát felhasználói kézikönyvvel és bemutató videóval (oktatófilmmel), igény szerint webkonferencia oktatással támogatjuk.

 


 

 

INGYENES ONLINE
munkavédelmi workshop

Kedves Kolléga!

Vegyen részt az ingyenes online munkavédelem workshopon, és kapjon ingyenes hozzáférést az LSI Informatikai Oktatóközpont számítógépes vagy irodai munkát végző felhasználók számára készült munkavédelem és ergonómia tananyagához.

A workshop során áttekintjük a számítógép mellett végzett munka munkavédelmi vonatkozásait. A workshop online rendszerű, célja az ergonómiai elvek tudatosítása az informatikai oktatás során és a számítógépen végzett munka mellett.

Az mv.webulo.hu tananyag tájékoztató ismeretek és videók mellett ellenőrző kérdéseket és feladatokat, valamint pedagógusok számára letölthető tanári anyagokat tartalmaz, amelyek megkönnyítik a munkavédelem tudatos szemlélet kialakítását az általános és középiskolai oktatásban.
 

A tananyag tartalma megtalálható itt.

Érdeklik a részletek?

Jelentkezzen és részletes tájékoztatót küldünk.